Wing chun dummy

Wing Chun, een traditionele Chinese vechtkunst, staat bekend om zijn unieke trainingstechnieken. Een van de meest iconische trainingshulpmiddelen in deze kunst is de Wing Chun dummy, ook wel bekend als de houten dummy of “Muk Yan Jong” in het Chinees. In dit artikel duiken we dieper in op wat een Wing Chun dummy is, hoe je er een kunt maken, en waar je er een kunt kopen.

Wat is een Wing Chun dummy?

De Wing Chun dummy is een houten oefenapparaat dat is ontworpen om de vechter te helpen zijn technieken, precisie en kracht te verbeteren. Het bestaat uit een stevig houten lichaam met drie armen en een been, die de tegenstander simuleren. De dummy is bevestigd aan een frame dat enige flexibiliteit en vering biedt, waardoor de training realistischer wordt.

Voordelen van trainen met een dummy

 1. Verbeterde techniek: Door regelmatig te trainen met de dummy, kun je je slag- en bloktechnieken verfijnen en de juiste hoeken en posities leren.
 2. Kracht en conditie: De weerstand van de houten dummy helpt bij het ontwikkelen van kracht in je armen en benen.
 3. Timing en coördinatie: Het oefenen van complexe combinaties op de dummy verbetert je timing en coördinatie aanzienlijk.

Zelf Wing Chun dummy maken

Zelf een Wing Chun dummy maken kan een lonende ervaring zijn. Hier zijn de basisstappen:

 1. Materialen: Voor een traditionele dummy heb je hardhout nodig, zoals eiken of teak, voor het lichaam en de ledematen. Daarnaast heb je metalen beugels en verende materialen nodig voor de montage.
 2. Afmetingen: De standaard dummy heeft een lichaam van ongeveer 1,5 meter hoog met een diameter van 20-25 cm. De armen zijn ongeveer 30-35 cm lang.
 3. Constructie: Zaag het lichaam en de armen op maat. Boor gaten in het lichaam voor de armen en het been. Bevestig de armen en het been stevig met metalen beugels en zorg voor enige flexibiliteit in het frame voor een realistische trainingservaring.
 4. Afwerking: Schuur het hout glad om splinters te voorkomen en breng een beschermende houtlak aan.

Wing Chun dummy kopen

Voor degenen die de voorkeur geven aan een kant-en-klare oplossing, zijn er diverse mogelijkheden om een Wing Chun dummy te kopen:

 1. Online winkels: Websites zoals Amazon, eBay, en gespecialiseerde martial arts winkels bieden een breed scala aan dummies, van budgetmodellen tot hoogwaardige, handgemaakte exemplaren.
 2. Lokale martial arts winkels: Sommige fysieke winkels hebben dummies op voorraad of kunnen ze op bestelling leveren.
 3. Op maat gemaakte dummies: Voor een meer gepersonaliseerde optie kun je een ambachtsman inhuren die een dummy op maat maakt volgens jouw specificaties.

Waarop letten?

 1. Materiaal: Kies voor duurzame houtsoorten zoals eiken of teak voor langdurig gebruik.
 2. Constructie: Zorg ervoor dat de dummy stevig is en enige vering biedt om blessures te voorkomen.
 3. Prijs: Vergelijk prijzen en kwaliteit om de beste waarde voor je geld te krijgen.

Conclusie

Een Wing Chun dummy is een essentieel trainingshulpmiddel voor elke serieuze beoefenaar van deze vechtkunst. Of je nu besluit er een te maken of te kopen, het investeren in een goede dummy zal je training naar een hoger niveau tillen. Vergeet niet om altijd de juiste technieken te gebruiken en veiligheid voorop te stellen tijdens het trainen.

Picture of Yoris
Yoris

Schrijver voor Wingchun-nederland.nl

Hallo, Yoris hier! Ik ben een gepassioneerde schrijver die zijn liefde voor kung fu deelt op Kungfu-Nederland.nl, TaiChi-Nederland.nl en Wingchun-Nederland.nl. Met meer dan 10 jaar ervaring in verschillende kungfu-stijlen en een dagelijkse toewijding aan de kunst, breng ik blogs die zowel informatief als inspirerend zijn. Mijn artikelen verkennen diverse aspecten van kung fu, van technieken en geschiedenis tot de filosofie achter deze eeuwenoude vechtkunst. Stap samen met mij in de wereld van kung fu en ontdek de schoonheid en diepgang van deze tijdloze discipline.
Inhoudsopgave

Nieuwe artikelen